AKTUALNOŚCI
2021-11-24
WARSZTATY KULINARNE
Za nami warsztaty "zero waste" przeprowadzone w ramach projektu
współpracy "Festiwal Kulinarny - tradycje wsi polskiej i czeskiej" realizowanego z Lokalną Grupą
Działania Partnerstwo Sowiogórskie i Euroglacensis z Czech.
W trakcie 3 spotkań
prowadzonych zgodnie z ideą maksymalnego wykorzystania produktów przygotowaliśmy potrawy z kurczaka,
łososia i kaczki. Warsztaty poprowadził p. Łukasz Zaczyński - szef kuchni z czterogwiazdkowego
hotelu Scandic we Wrocławiu. Bardzo dziękujemy naszemu "Masterchefowi" za ogrom wiedzy, przydatne
wskazówki, wiele inspiracji i niezwykłe zaangażowanie! Był to dla nas czas zdobywania wiedzy,
podpatrywania, smakowania niezwykłych potraw, wspólnej pracy, wymiany doświadczeń i tradycji
kulinarnych.
Nasze słowa podziękowania kierujemy do p. dyrektora Dawida Bodery z Zespołu
Placówek Kultury w Wąsoszu oraz do p. Wójta Gminy Niechlów Michała Frąckowiaka za bezpłatne
użyczenie kuchni na potrzeby wspólnego gotowania. Szczególne podziękowania składamy p. Joli
Nowickiej - sołtysowej wsi Siciny za pomoc w organizacji warsztatów w świetlicy oraz podzielenie się
produktami z własnej spiżarni.
Podczas zajęć wykorzystywaliśmy lokalne produkty, dzięki
którym potrawy nabrały wyjątkowego smaku i jakości. Dziękujemy lokalnym producentom - firmie
Runoland Sp. z o.o. Sp.j, p. Agnieszce Jędryczce - sery podpuszczkowe ze Ślubowa, p. Igorowi
Pietrzykowi - Sery Ślubowskie, p. Jolancie Nowickiej, p. Katarzynie Kurdek za przekazanie swoich
produktów. Jesteśmy dumni, że mamy na naszym obszarze tak wspaniałe produkty spożywcze, o wysokiej
jakości, znane i wykorzystywane przez kucharzy nie tylko na naszym terenie, ale i poza
nim.
Pani Marzenie Myszorek dziękujemy za oprawę fotoreporterską. Już wkrótce będziemy
mogli się z Państwem podzielić profesjonalną fotorelacją z warsztatów.
Najbardziej cieszy
nas zaangażowanie mieszkańców, którzy wzięli udział w warsztatach. Przekazaliście nam drodzy
Uczestnicy mnóstwo pozytywnej energii, uśmiechów, życzliwości i własnych doświadczeń. Było nam
niezmiernie miło pracować z tak wspaniałymi osobami, zaangażowanymi, z mnóstwem pomysłów w
atmosferze przyjacielskiego, rodzinnego gotowania, gdzie zarówno osoby młode, jak i te w "pięknym"
wieku z ogromnym doświadczeniem kulinarnym mogły odnaleźć przestrzeń do wspólnego dialogu. Wierzymy,
że te spotkania będą procentować w przyszłości i przyniosą wiele dobrego!
Warsztaty
kulinarne były realizowane w ramach poddziałania 19.3 "Przygotowanie i realizacja działań w zakresie
współpracy z lokalną grupą działania" PROW na lata 2014-2020